Dünyayı Çöpe Atma!


Dünyayı Çöpe Atma!
Çizim: Aysun AltındağKoray AVCI ÇAKMAN

Koray Avcı Çakman

Yayınevi: Final Kültür Sanat Yayınları
Yayın Yılı: 2021
Basım Yılı: 2022
Baskı Sayısı: 3
Sayfa Sayısı: 56
ISBN: 987-625-7688-06-2
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kuşe Kağıt
Boyut: 15 mm x 20 mm
Yaş grubu: +8

İçerik

Dünyayı Çöpe Atma eserinin yazarı Koray Avcı Çakman Gazi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunudur.  ‘Yazmak benim için gizemli bir yolculuğa çıkmak. Yazmak düş dünyasında kanat çırpmak…‘ diyerek yazarlığa adım atmıştır. Ülkemizde düzenlenen birçok öykü yarışmasında ödül kazanan Çakman, roman kategorisinde de 2015 yılında Düşlerin Peşindeki Çocuk ile Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı Çocuk Romanı Ödülü’ne layık görülmüştür. Koray Hanım yazarlığının yanı sıra drama eğitmenliği yapmaktadır. Çeşitli dönemlerde TRT’ye çocuk öyküleri yazmış ve bazı senaryolar hazırlamıştır. Günümüzde yeni eserler yazmaya devam etmektedir.

Gezegenimiz ve Biz serisinden Dünyayı Çöpe Atma! kitabında temel olarak geri dönüşüm ve çevre koruma konuları ele alınmıştır. Yazar, kitabın genelinde açıklayıcı anlatım biçimini kullanarak okuyucusuna verdiği bilgilerin anlaşılır ve net olmasını hedeflemiştir. Eserin aralıklarla fabl şeklinde ilerlemesi ve genelinde renkli çizimlerin bulunması, kitabı çocuklar için daha eğlenceli hale getirmiştir.

Kitabın kahramanı Ardıç’a geri dönüşüm konulu proje ödevinin verilmesiyle başlayan hikaye; geri dönüşümü, yaşanılabilir temiz bir dünya için çevrenin nasıl korunması gerektiğini ve bu konularda bireye düşen görevleri anlatıyor. Kitapta bulunan çöp kutusu ve çöplerin kendi aralarında geçen konuşmalar ve özellikle  yaşlı ansiklopedi atığının verdiği bilgilerle -her atığın çöp olmadığını, atıkların içerisindeki geri dönüştürülebilir malzemelerin ayrıştırılarak ilgili geri dönüşüm kutularına atılması gerektiği gibi- geri dönüşümün birçok yönü ele alınarak teşhis yöntemi kullanılarak okuyucuya aktarılıyor. Kitapta lavabonun isyanı, çöplerin kağıt toplayıcısı tarafından karıştırılırken gıdıklanmaları gibi nesnelere insan davranışlarının verilmiş olması çocuk okuyucu için hikayeyi daha dikkat çekici ve akıcı hale getiriyor. Eserin ikinci kahramanı anneannenin, torunu ile kurduğu eğlenceli diyaloglar, okuyucusuna keyifli bir okuma sağlarken aynı zamanda verdiği mesajlarla geri dönüşüm konusunun her yaştan birey için önemli olduğunu vurguluyor. Ayrıca eserde, değişimin önce kişisel bilinçlenmeyle olabileceği ve bunun için de bolca kitap okumanın önemine dikkat çekiliyor.

Güçlü Yönleri

  • Kitabın içerisinde geçen önemli cümlelerin, özel olarak ayrılmış sayfalara büyük, kalın ve renkli harflerle tekrar yazılmış olması verilen bilgiyi daha dikkat çekici hale getirmiştir.
  • Kahramanın, okul çağındaki bir çocuk olarak seçilmesi, çocuk okuyucuların kitapla daha yakın bir bağ kurmasını sağlayabilir. 
  • Kahramanın, hikaye içerisinde geri dönüşüm ve çevreyi koruma gibi konularda bilinçleniyor oluşu, akran öğrenme yöntemi aracılığıyla okuyucuların küçük yaşta farkındalık sahibi bireyler olmalarına katkı sağlayabilir.
  • Kitapta bulunan renkli çizimlerin anlatılan konuyu destekler nitelikte olması konuyu okuyucu için daha eğlenceli ve anlaşılabilir hale getirmiştir.

Zayıf Yönü

  • Kitapta kullanılan ‘‘… Benden sızan cıva, topraklarını, sularını zehirleyecek.’’, ‘‘… metan gazı ortaya çıkacak.’’, ‘‘… Havadaki oksijenin suya geçmesine engel oluyor.’’ gibi bazı kavramların ayrıntılı açıklanmaması hitap ettiği kitlenin anlamasını zorlaştırabilir.

Sonuç

Gezegenimiz ve Biz serisinden Dünyayı Çöpe Atma! hitap ettiği çocuk okuyucuların yanı sıra her yaş grubundan bireyin eserin sayfalarında ilerledikçe bilinçleneceği, kendinden örnekler bulacağı bir hikaye kitabıdır. Geri dönüşüm ve çevreyi koruma konularında okuyucunun ufkunu açan, içerdiği çizimler ve diyaloglarla içimizi ısıtan aynı zamanda eğlendirirken öğreten bir eserdir. Okuyucusunun kitabı bitirdikten sonra çöp olarak gördüğü tüm atıklara bakışını değiştirecek olan bu kitap çevreci bireylerin yetişmesine büyük katkı sağlayacaktır.

 

Dilan İstekeroğlu

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Son Yorumlar