Ana SayfaKitap KöşesiCocuk-KitaplariYeşil Dahi ile Geri Dönüşüm

Yeşil Dahi ile Geri Dönüşüm


Yeşil Dahi ile Geri Dönüşüm
Çevirmen: Ferhat Özgür Kale

Richa Sharma

Çizim: Yatindra Kumar, Vijay Nipane, Neeraj Riddlan
Yayınevi: Damla Yayınevi
Yayın Yılı: 2008
Basım Yılı: 2013
Sayfa Sayısı: 16
ISBN: 978-605-383-196-9
Cilt Tipi: Ciltsiz
Kağıt Cinsi: Birinci Hamur
Boyut: 20 cm x 26 cm
Yaş grubu: 8-12

İçerik

Yeşil Dahi ile Geri Dönüşümün yazarı Richa Sharma Hindistanın Lucknow şehrinde doğdu. Lucknow’daki Isabella Thoburn Koleji’nden mezun oldu ve yüksek lisansını Yeni Delhi’de Bharatiya Vidya Bhavan Üniversitesi Radyo ve TV Gazeteciliği alanında tamamladı. Üniversitedeyken hikaye yazma, münazara ve kolaj yapma dallarında sayısız ödül kazandı. Hindistan’da çeşitli haber kanallarında ve prodüksiyon şirketlerinde çalıştı. Çocuk kitapları, roman, sağlık gibi alanlarda birçok eser yazdı. Hayatını Belçika’da eşiyle birlikte sürdürmekte olan Sharma, farklı dergilerde serbest yazar olarak çalışmaktadır*.

Eser, atığın sadece birkaç ambalajdan ibaret olmadığı söylemi üzerinden atık kelimesinin tanımıyla başlamıştır. Kullandığımız çoğu şeyin çöp ürettiğine vurgu yapılarak bu atıkların yalnızca biz insanlara değil bitkilere, hayvanlara ve doğaya da zarar verebileceği söylenerek çocukların çevreye daha farklı gözlerle bakabilmesi hedeflenmiştir. Bu zararlı atıkların çöpe atılmasının yanında geri dönüştürülebilmesi ile ilgili çocukların temel düzeyde bilgi sahibi olmasını ve araştırma içgüdülerinin tetiklenmesini hedeflemiştir.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilim insanlarının atıklardan çıkan metan vb. gazları yakalayıp onu yakıt olarak ya da elektrik üretmek için kullanılabileceği gösterilerek geri dönüştürülemeyen atıkların da fayda sağlayabileceği gösterilmiştir. Yazar, dünyanın çöplüğe dönüşmesini engellemek için en iyi çözümün ürünleri tasarruflu, yeniden ve geri dönüştürülebilir şeklinde kullanılması olarak açıklamaktadır.  

Kullandığımız ürünler doğayı nasıl etkilemekte, atıkları çöplere atmak yeterli mi, atıklardan enerji elde edilebilir mi, geri dönüşümün faydaları, dünyamızı atıktan korumanın üç altın kuralı gibi konuları akıcı, bazı bilimsel veriler ışığında, eğlenceli görsellerin sevecenliğiyle aktaran bir eserdir.

Güçlü Yönleri

  • Paragrafların sayfada karışık bir düzende verilmesi ve farklı konulardan kısa kısa bahsedilmesi dikkat dağıtıcı bir unsur gibi algılansa da günümüz çocukları için daha da toparlayıcı olabilir.
  • “Geri dönüştürülen her bir ton kağıt 17 ağaç, … tasarruf etmemizi sağlar.” gibi ilginç bilgilerin “Yeşil Ekran” adlı dijital bir tema ile verilmesi akılda kalıcılığı sağlamıştır.
  • Eğlenceli, neşeli ve renkli çizim ve karakterler atık konusunu metinlerden görsellere başarılı bir şekilde dönüştürebilmiştir.
  • İçeriğin kapsamda atık yaratmadan öz bir şekilde verilmesi ilgili konunun pratik bir şekilde kavranmasını desteklemiştir.
  • Alt konu başlıklarının ünlem, soru, düz ve slogan türünde farklı tümcelerle yazılması, eseri ders kitabı monotonluğundan uzaklaştırarak bilgi aktarımını eğlenceli hale getirmiştir.

Zayıf Yönleri

  • Eser bir olay örgüsü içerisinde yazılmadığından akılda kalıcılığı az olabilir.
  • Son sayfadaki “Bu Çevreci Bir Kitap” yazılı ekran görseli boş bir sayfayı sadece atık olmaktan kurtarma çabasıdır.

Sonuç

Yeşil Dahi ile Geri Dönüşüm kitabı hayatımızda kullandığımız bütün ürünlerin bir gün atık olabileceğini, israf etmemeyi ve yeniden kullanmayı öğretiyor. Geri dönüşümün hayatımızın reddedilemez bir parçası olması gerektiğini vurguluyor. Renk bakımından zengin ve içerikte öz olan bu kitap, atıksız evrende kitapsız havaların atkısı olabilir.

Dücane Özdemir

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Son Yorumlar