Sudaki Ayak İzi


Sudaki Ayak İzi
Çizim: Aysun AltındağKoray AVCI ÇAKMAN

Koray Avcı Çakman

Yayınevi: Final Kültür Sanat Yayınları
Yayın Yılı: 2021
Basım Yılı: 2021
Baskı Sayısı: 2
Sayfa Sayısı: 56
ISBN: 978-625-768-809-3
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 15 cm x 20 cm
Yaş grubu: 6+

İçerik

Sudaki Ayak İzi kitabının yazarı Koray Avcı Çakman, 1982 yılında Samsun’da doğmuştur ve Gazi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olmuştur. Birçok ödül kazanmış olan Koray Avcı Çakman, çocuklara yönelik öyküler yazmaktadır. Yazmayı bir yolculuğa benzeten yazar, kitaplarında geçmişte var olan daha yeşil ve daha temiz doğayı bugünün çocuklarına aktarmayı hedeflemektedir. Bu sayede kitaplarını okuyan çocuklar bilinçli bireyler haline gelmektedirler. Çakman, yazarlık kariyerinin yanı sıra drama ve yoga eğitmenliği yapmaktadır. TRT için çocuk öyküleri yazmış ve senaryolar hazırlamıştır. Günümüzde ise yazarlık faaliyetlerine devam etmektedir.

“Gezegenimiz ve Biz” serisine ait olan “Sudaki Ayak İzi” kitabı, doğa sevgisi ve çevre bilincini ön planda tutmaktadır. Yazar, doğa bilincini bugünün çocuklarına aktararak onların bu değerleri koruması gerektiğini vurgulamaktadır. Kitapta, sürükleyici bir anlatım ve çocukların anlayabileceği sade bir dil kullanarak çevre dostu olmanın önemini aktarmaktadır. Eserde, çocukların öğrenirken eğlenebilmesi için su damlası kılığına bürünen karakterler, birbiri ile bağlantılı olaylar, renkli çizimler ve açıklamalarla desteklenerek çocukları hem eğlenceli hem de etkileyici bir yolculuğa çıkararak çevre bilincini aşılamayı amaçlamaktadır.

Pınar ve Çınar, dayıları ile birlikte suyun hayatımızda olan yerini ve önemini araştırmaktadır. Birçok alanda suyun kullanıldığını ve tüketilen su miktarının ise sudaki ayak izi olduğunu öğrenirler. Dayıları ile mahallede kullanılan fazla sudan tasarruf etmek için uğraşırlar. Bunun için mahalledeki çocuklarla toplanarak bir gösteri hazırlamaya başlarlar. Bu gösteri sayesinde mahalle sakinlerinden fazla su kullananlar tasarruf konusunda bilinçlenir. Olay örgüsündeki karakterlerin mahalle ile olan diyalogları verilen mesajların okuyucuya ulaşmasında etkili olmuştur.

Güçlü Yönleri

  • Kitabın içerisindeki önemli cümleler renklendirilerek verilmek istenen bilginin daha dikkat çekici olması sağlanmıştır.
  • Cümle yapıları ve kullanılan kelimeler çocukların anlayabileceği düzeydedir.
  • Kullanılan resimlerle anlatılmak istenen konu çocuk okuyucu için ilgi çekici hale getirilmiştir.
  • Önemli cümlelerin, özel olarak farklı sayfalara renkli harflerle tekrardan yazılması verilen bilgiyi daha dikkat çekici hale getirmiştir.
  • Kitapta kullanılan, çocukların anlamasının zor olabileceği kelimeleri (sudaki ayak izi, asit yağmuru) günlük yaşantılarla (tişört ve ayakkabı yapım süreci gibi) örneklendirmesi çocukların verilen kelimeleri daha iyi anlamasını sağlamaktadır. 
  • Teşbih sanatının çokça kullanılması (karbon/sudaki ayak izi vb.) bazı kavramların daha kolay anlaşılmasını sağlamıştır.

Zayıf Yönleri

  • Olay örgüsünün sonucu belirtilmeden bitirilmiş olması verilmek istenen mesajın eksik aktarılacağı kanısını oluşturmaktadır.
  • Bazı resimler çocuk okuyucular tarafından anlaşılamayabilir.

Sonuç

“Sudaki Ayak İzi” kitabı, çocukları doğanın kıymeti ve çevre bilincinin önemi konusunda düşünmeye teşvik etmektedir. Renkli çizimlerle okuyucu hikayenin içine dahil edilmekte ve dikkat çekici öğelerle çocukları etkilemektedir. “Sudaki Ayak İzi”, okurlara doğa sevgisi ve çevre bilincini aşılamak ile kalmayıp, aynı zamanda küçük adımların bile gelecekte büyük farklar yaratabileceği gerçeğini yüreklendirici bir şekilde hatırlatmaktadır. 

Büşranur Çalışkan

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Son Yorumlar