Ana Sayfae-DergiGüneş enerjisi temelli: Uzay habitatı

Güneş enerjisi temelli: Uzay habitatı

Bilim insanları, uzayda güneş enerjisi çiftliklerinin kurulmasının mümkün olduğunu söylüyorlar. Surrey ve Swansea Üniversitelerinin yaptıkları yeni araştırmaya göre, uzayda enerji üretebilen düşük maliyetli, hafif güneş panelleri üretmek mümkün.

Türünün ilk örneği olan ve bunu altı yıl boyunca bir uyduyu gözlemleyerek çalışmalarına devam eden araştırmacılar bu panellerin 30.000 yörünge boyunca nasıl güç ürettiğini ve güneş radyasyonuna nasıl dayandığını incelediler. Acta Astronautica dergisinde yayınlanan bu bulgular, uzayda ticari olarak uygulanabilir uzay habitatı kurulmasına zemin hazırlayabilir1.

Uzay habitatının temeli olan bernal küresi modeli, ilk olarak 1929’da John Desmond Bernal tarafından önerilen, kalıcı sakinler için uzun vadeli bir ev olarak tasarlanan bir tür uzay habitatıdır. Bu tasarım, yerçekimi ve yapay yerçekimi yaratma, ışık seviyelerini ayarlama ve atmosferik koşulları sağlama gibi temel ihtiyaçları karşılamayı amaçlamaktadır2.

Şekil 1.Tasarlanan Bernal küresi ve iç yapısının modeli.

Profesör Underwood şunları söyledi: “Bir yıl sürmesi planlanan bir görevin altı yıl sonra bile hala çalışıyor olmasından çok memnunuz. Bu ayrıntılı veriler panellerin radyasyona direnç gösterdiğini ve ince film yapılarının uzayın zorlu termik ve vakumsal koşullarında bile bozulmadığını bize kanıtlıyor. Son derece düşük kütleli olan bu güneş pili teknolojisinin uzayda konuşlandırılacak ve Dünya’ya temiz enerji getirecek büyük ve düşük maliyetli Güneş enerjisi istasyonlarına öncülük edebilirler. Biz bu teknolojinin yörüngede güvenilir bir şekilde çalıştığına dair ilk kanıtlara ulaşmış bulunuyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Swansea Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi’nden araştırmacılar kadmiyum tellürden (CdTe) yeni güneş pilleri geliştirdi. Paneller daha geniş bir alanı kaplıyor, daha hafif ve mevcut teknolojiden çok daha fazla güç sağlıyor, ayrıca üretimi nispeten daha ucuz.

Bilim insanları, bu panellerin yörüngedeki performanslarını ölçen cihazlar tasarladılar. Uydunun kendisi, Cezayir Uzay Ajansı (ASAL) stajyer mühendislerden oluşan bir ekiple ortak çalışma sonucu Surrey Uzay Merkezi’nde inşa ettiler.

Hücrelerin güç çıkışını zaman içinde daha az verimli hale gelse de, araştırmacılar bu bulgularının güneş enerjisi uydularının çalıştığını ve ticari olarak da çok elverişli olabileceğini kanıtladığına inanıyorlar.

Dr. Dan Lamb, “Bu yeni ince filme sahip güneş pili yükünün başarılı uçuş testi, bu teknolojiyi daha da geliştirmek için finansman fırsatlarını artırdı. Uzay uygulamaları için geniş alanlı güneş dizileri hızla genişleyen bir pazar haline gelmesiyle beraber bu gibi gösterimler Birleşik Krallık’ın uzay teknolojisindeki dünya standartlarındaki itibarının artmasında yardımcı oluyor.” dedi.

Kaynaklar

1. techxplore.com/news/2023-10-solar-farms-space-scientists.html
2. Scharmen, F. (2018). The shape of space. Places Journal.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Son Yorumlar