asd
Ana SayfaKitap KöşesiCocuk-KitaplariEnerji Nasıl Elde Edilir? (1,2,3 Başla Serisi)

Enerji Nasıl Elde Edilir? (1,2,3 Başla Serisi)


Mais d’où vient l’ÉNERGIE? (1,2,3 partez !)
Çevirmen: Alper Bakım 

Mathieu Grousson

Mathieu Grousson

Çizim: Maud Riemann
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Yayın Yılı: 2018
Basım Yılı: 2020
Baskı Sayısı: 1
Sayfa Sayısı: 35
ISBN: 978-625-7952-26-2
Cilt Tipi: Karton kapak
Kağıt Cinsi: 1. Hamur
Boyut: 15 × 21 cm
Yaş Aralığı: 6-9

İçerik

Fransız yazar Mathieu Grousson’un kaleme aldığı Enerji Nasıl Elde Edilir? (1,2,3 Başla Serisi) çocuk kitabı orijinal dilde 2018 yılında yayınlanmıştır. Ayrıntı yayınları tarafından 2020 yılında basılan eser, Alper Bakım tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Grousson, yazarlığının yanı sıra Fizik alanında doktora yapmış serbest çalışan bir gazetecidir. 

Enerji” konusu etrafında şekillenen eser, 10 soru başlığı altında 4 etkinlik içeren bölümlerden oluşmuştur. Bölümler, enerjinin farklı noktalarına değinerek hazırlanmış soru-cevap tekniğine dayanmaktadır. Bu yöntem anlatımdaki tekdüzeliği ortadan kaldırarak eserde okuyucunun ilgisini canlı tutabilmektedir. Ayrıca her bölüme ait bir renk kodu vardır. Örneğin; yeşil renk doğayla ilgili konuları mavi renk ise bilimsel konuları temsil etmektedir. Sayfa düzeni de konuyla bütünlük sağlaması açısından bu renk kodlarına göre tasarlanmıştır. Kitap, bilgi vermek amacıyla kaleme alınmış ve yazar bu amaca uygun olarak dili sade ve basit şekilde kullanmıştır.

Dünyanın dinamosu olan enerjinin ne demek olduğu, nereden geldiği ve yaşamak için neden enerjiye ihtiyaç duyulur gibi çocukların akıllarına gelebilecek sorulardan oluşan başlıkların içeriği senli-benli anlatım ve görsel öğelerin sıklıkla kullanımı ile aktarılmıştır. 

Güçlü Yönleri

  • Konu içerisinde vurgulanmak istenen bilgiler yeşil renkli ve büyük harflerle yazılmış, çocuklar tarafından anlaşılması zor kelimeler ise yıldızlanarak mavi renkle belirtilmiş ve ayrıca sözlük kısmında anlamları da verilmiştir.
  • Yazar, bazı teknik terimlerin formüllerini vermek yerine günlük hayatla bağdaştırarak “Bilgi ➕” kutucuğunda örneklerle açıklamayı tercih etmiştir. Neredeyse her bölümde yer alan “Bunları biliyor musunuz?” kısmıysa enerjiyle ilgili bilinmeyen, okuyucuyu şaşırtan ilginç bilgileri vermiştir. 
  • Yenilenebilir ve  yenilenemez enerji kaynaklarına da yer veren eser, özellikle konu içerisinde yer vermediği detayları renkli resimlerle desteklemiştir. Görsel tekniklerin kullanılması konuların belirginleştirilmesine ve çocukların esere objektif bakmasına yardımcı olmaktadır. 
  • Nükleer enerji konusunun çocuk okurlarda önyargı oluşturmasını engellemek adına olumlu-olumsuz yönleri birlikte verilmiştir.
  • “Nasıl enerji tasarrufu sağlanabilir?” şeklinde çözüm odaklı bölümlerin olması da çocukların enerji verimliliğiyle ilgili bilinçlenmesini sağlamaktadır.  
  • Öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesini sağlayan, bilgileri çocuklarda daha kalıcı hale getirebilen deneyler bölümü, çocukların zihinsel yeteneklerini uyararak merak ve araştırma duygularını geliştirmektedir.

Zayıf Yönleri

  • Yazarın seslenmek istediği hedef kitleye ait bir yaş grubunun eserde belirtilmemesi, çocukların gelişim ve ilgi alanlarına göre kitap tercih eden çocuk okurların, eğitimcilerin ve de ebeveynlerin işini zorlaştırabilir.

Sonuç

Eseri benzerlerinden farklı kılan yönü bilginin –soru-cevap yöntemiyle- çocuk okurlar tarafından sorgulanıp yorumlanarak elde edilmesidir. Genelden özele doğru anlatılan enerji konusu, çocukların bir yandan bilinçlenmesini sağlarken diğer yandan etkinlik kısmında yer alan deneyler sayesinde çocuklar için keyifli hale gelebilir veya getirebilirsiniz.

 

Gizem YÜCE

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Son Yorumlar