Ana SayfaMakaleYeşeren Teknoloji HaberElma suyu atıklarından biyogaz üretimi

Elma suyu atıklarından biyogaz üretimi

Brezilya Campinas Eyalet Üniversitesi (UNICAMP) ve Federal ABC Üniversitesi (UFABC) bilim adamları ortaklaşa yürüttükleri bir proje sonucunda elma suyu üretiminden arta kalan atıkları kullanarak biyogaz üretmeyi başardılar.

Projenin hedefi atıkları kaynak olarak geri kazanmak, geri dönüşüme teşvik sağlamak, biyoenerji ve biyomateryallerin kullanımını en üst düzeye çıkarmayı sağlayan bir sistem tasarlamaktır. Projeyi anlatan makale Biomass Conversion and Biorefinery dergisinde yayınlandı.

Elma; meyve suyu, sirke, şarap gibi farklı şekillerde işlenmesi onun en çok kullanılan meyveler arasında olmasına sebep olmaktadır. Bu kadar fazla kullanılması atık miktarının da bir o kadar fazla olduğu anlamına gelmektedir.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 2020 yılında küresel elma üretiminin yaklaşık 86,5 milyon ton olarak gerçekleştini açıklamıştır. Ana üreticiler Çin (%46,85), Amerika Birleşik Devletleri (%5,38) ve Türkiye (%4,97) idi.

Makalenin yazarlarından Tânia Forster Carneiro araştırma hakkında “Kuru anaerobik çürütme ile biyolojik arıtma elektrik ve termal enerji üretir, sera gazı emisyonlarını azaltır ve atıkları organik gübreye dönüştürerek değerlendirir” dedi.

Anaerobik sindirim, besin tüketimini ve metan üretimini içeren mikrobiyolojik bir süreçtir. Reaktördeki toplam katı miktarının %15’i aştığı kuru anaerobik çürütme, katı organik atığın geri dönüştürülmesi için etkili bir yöntem olarak kabul edilir ve düzenli depolama sahasına atmaya göre çok daha çevre dostudur.

Araştırma sonuçlarına göre;

  • Çıkan katı organik atıklardan kilogram başına 36,61 litre metan çıkmaktadır. 
  • Bir ton elma posasından 1,92 kilowatt/saat elektrik ve 8,63 megajoule/saat ısı üretilmektedir. 

Bu şekilde geri kazanılan biyoenerji, biyoyakıtların ve biyoelektriğin kamu politikasına katkıda bulunabileceği, fosil yakıt tüketimini azaltabileceği ve sera gazını azaltabilir. Ayrıca  tasarlanan anaerobik biyolojik arıtma reaktörünü çalıştırmak için kullanılan elektriğin %19,18’ini ve ısının %11,15’ini bu sistem sağlayabilir.

Enerji Dönüşümleri

Araştırmadan elde edilen verilere göre biyogaz sayesinde önlenen sera gazı emisyonları, elma posasının bir tonu başına üretilen elektrikte 0,14 kg karbondioksit eşdeğerine ve ısıda 0,48 kg karbondioksite karşılık gelmektedir.

Carneiro bu dönüşümler hakkında “Anaerobik çürütme istikrarlı bir teknolojidir ve küçük ve orta ölçekli tesislerde uygulanabilir, döngüsel ekonomiye geçişe yardımcı olur ve tüm tedarik zincirine fayda sağlayan meyve artıklarının bertaraf edilmesine karşı katma değerli bir alternatif sunar.” dedi.

Carneiro ve Sganzer yakın zamanda bira endüstrisindeki maltlık arpa küspesinden metan üretmek için anaerobik çürütme üzerine bir makale yayınladılar ve tüm gelen ve giden akışlarda kütle ve enerji dengesi açısından elektrik ve ısı kazanımlarını detaylandırdılar. Makale, işlenen her metrik ton arpa küspesi için 0,23 megawatt/saat elektrik üretmenin mümkün olduğunu gösteriyor.

Mustafa Vural Altın

Kaynaklar

  1. Bayav, A., Karlı, B., Karamürsel, D., Öztürk, F. & Gündüz, O. (2022). Üretici Bakış Açısıyla Elma İşletmelerinin Pazarlama Yapısının Değerlendirilmesi. Meyve Bilimi, 9 (2), 68-74. DOI: 10.51532/meyve.1214496
  2. https://techxplore.com/news/2023-02-biogas-apple-juice-production-minimize.html

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Son Yorumlar