Ana SayfaMakaleYeşeren Teknoloji HaberBiyoelektrokimyasal sistemlerin ölçeklendirilmesi için yeni stratejiler

Biyoelektrokimyasal sistemlerin ölçeklendirilmesi için yeni stratejiler

Enerji ve su yönetimi konusunda artan endişelerle, mikrobiyal elektrokimyasal teknolojiler (MET) gelecek vadeden çözümler olarak ortaya çıkmıştır. Bu teknolojilerdeki gidişat şu ana kadar olan beklentileri karşılamamıştır. Yeni bir araştırmada Kore, Hindistan, BAE ve Türkiye’den araştırmacılar, MET’lerin ölçeklendirilmesine faydalı olabilecek sonrasında ticarileşmelerine ve yaygın kullanımlarına yol açabilecek stratejileri vurgulamışlardır. MET’ler yakın zamanda organik atık maddelerden biyoenerji ve biyo-kaynakların geri kazanımı için bir araç olarak ortaya çıktı ve su arıtımında uzun vadeli enerji üretimine yardımcı olacaktır.

Biyoelektrokimyasal sistemler (BES) genellikle mikroorganizmaları biyokatalizör olarak kullanarak elektrot reaksiyonlarını içeren sistemler olarak tanımlanmıştır. BES teknolojisinin en büyük hedefi minimum enerji yatırımıyla maksimum enerji ve kaynak geri kazanımı olmuştur. Geleneksel su arıtımı ve biyolojik yöntemler yoğun enerjili ve yüksek maliyetli olduğundan yüksek bir sermaye yatırımına sebep olmuştur. Veriler eksikliği nedeniyle BES teknolojilerindeki hedefler ve gidişat arasında uyumsuzluk oluşmuştur. Bu da MET’in ölçeklendirilebilirliği ve ticarileşmesini olumsuz yönde etkilemiştir1.

Kore Denizcilik ve Okyanus Üniversitesi‘nden (KMOU) Dr. Dipak Jadhav ve Prof. Kyu-Jung Chae liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, Bioresource Technology’de bu konuyu ele alan bir çalışma yayınladı. Dr. Jadhay: “Endüstriyel uygulamalar için, biyoelektrokimyasal sistemin ölçeğinin büyütülmesi, bunların ticarileştirilmesine geçmeden önce önemli bir husustur. Çalışmamız, bu amaca ulaşmak için benimsenebilecek stratejiler sağlıyor. Böyle bir teknoloji, biyohidrojen, elektrik, endüstriyel kimyasallar dahil olmak üzere kaynakların geri kazanılması için bir katma değer olacaktır.” demiştir2.

MET’lerin ölçeklendirilmesi için sürdürülebilirlik ve enerji pazarlanabilirliğine odaklanarak net enerji geri kazanımı, kaynak verimi ve mevcut üretimin sistematik olarak yeniden düşünülmesi ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Belirlenen en önemli husus çeşitli BES performansının değerlendirilmesine yardımcı olan performans endekslerinin standardizasyonu olmuştur. Bu teknolojik uygulamalar, BES ile ilgili sorunları etkili şekilde gidermiştir. Bu da yatırımcıları çekmeye ve ticarileştirilmeye yardımcı olmuştur.

Prof. Kyu-Jung Chae “BES teknolojilerini ölçeklendirmek için vurgulanan stratejilerimize dayanarak, atık suyun kimyasal enerjisini geleneksel yöntemlerle karşılaştırılabilir bir verimlilikte, yerinde arıtma sırasında değerli kaynaklara dönüştürerek kaynak geri kazanım potansiyellerinden yararlanabileceğimizi umuyoruz. “ diyerek neticeye varmıştır.

Kaynaklar

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960852422012688?via%3Dihub
  2. https://techxplore.com/news/2023-01-lay-strategies-up-scaling-bioelectrochemical.html

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Son Yorumlar