Ana Sayfae-DergiYapılarda yeni trend yeşil mimari

Yapılarda yeni trend yeşil mimari

Mimarlık, toplum nezdinde estetik yapılar yaratma sanatı olarak bilinir. Gelecek nesillere yaşanabilir bir gelecek bırakmak için yeşil mimaride bundan daha fazlası yapılmalıdır.

Doğanın katledilmesi ve artan insan nüfusuna karşılık bir o kadar hızlı artan fosil yakıt kullanımı çevre krizini de beraberinde getirdi. Sonuç olarak iklim değişikliği ve enerji krizi, içinde bulunduğumuz yüzyılın önde gelen sorunları haline geldi. Bu sorunlara karşı birçok sektör çözüm arayışı içindedir ve mimari de bu sektörlerden biridir. 

Mimari yaratıcılığın çevreci politikalarla birleşerek çözüm arayışlarına dahil edilmesi yeşil mimari trendini ortaya çıkarmıştır. Yeni trend çerçevesinde binaların tasarım ve inşa süreçlerinde çevreci yaklaşımlar ön planda tutulmuştur. Sonuç olarak yüksek enerji verimliliğine sahip binalar hayata geçirilmiştir. Ayrıca tasarlanan binalara yenilenebilir enerji kaynakları da eklenerek karbon emisyonunun ve hane başına düşen enerji maliyetinin azaltılması öncelik olmuştur.

Mimari tasarımlara yenilenebilir enerji kaynaklarını entegre etmede kullanılan başlıca yöntemler; güneş panelleri ve dikey eksenli rüzgar türbinleridir (VAWT). Güneş paneli denildiğinde çatılara yerleştirilen sıradan tasarımlar akla gelmemeli, günümüzde mimarlar güneş panellerini enerji elde etme amacıyla beraber dekoratif zenginlik için de kullanmaktadır. Örneğin güneş panelleri çatılar dışında bina cephelerine dekoratif amaçlarla yerleştirilir. Yerleştirilen bu paneller Güneş’in gün içindeki konumlarına göre hareket ederek enerji verimliliği de sağlar. Kısacası güneş panelleri, mimari tasarımlara sorunsuz bir şekilde eklenerek enerji entegrasyonunu bir adım daha ileri taşır. Yenilenebilir enerji üretmekle kalmaz binanın estetiğine katkıda bulunur.

Şekil 1. Güneş enerjisinin mimaride kullanımı.

Dikey eksenli rüzgar türbinleri alternatif enerji üretme amacıyla binalarda kullanılan bir diğer yöntemdir. VAWT’ler, sahip olduğu tasarım ve rüzgarı her yönden kullanabilme yeteneği sayesinde mimaride ön plana çıkmaktadır. VAWT’ler çatılara yerleştirilerek bina için ek bir enerji kaynağı sağlanır. VAWT’ler elektrik üretmekle kalmaz, aynı zamanda binanın estetik çekiciliğine katkıda bulunur. Rüzgar türbinlerinin entegrasyonu, sürdürülebilir enerji üretimi ile mimari yaratıcılık arasındaki ortaklık potansiyelini ortaya koyar. 

Şekil 2. Rüzgar enerjisinin mimaride kullanımı.

Yenilenebilir enerji kaynakları ile donatılan binalar, elektrik üretimini yerinde gerçekleştir. Bu sayede binalar, şebeke kesintileri sırasında bağımsız bir şekilde işlev görebilmekte, kritik operasyonları sürdürebilmekte ve bir dereceye kadar kendi kendine yeterlilik sağlayabilmektedir. Güneş panelleri ve rüzgar türbinleri gibi yenilikçi teknolojilerin mimari yaratıcılıkla birleşmesi, bir binanın estetik çekiciliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda onu yenilenebilir enerjiyi benimseme konusunda küresel çabaların aktif bir oyuncusu olarak konumlandırır. Sonuç olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının mimari tasarımlara eklenmesi, enerji tasarruflu kentlerin hayata geçirilmesi için atılmış devrimsel bir adımdır. Bu trend geliştikçe, yeşil mimarinin daha sürdürülebilir ve çevre dostu bir gelecekte aktif rol oynaması beklenmektedir.

 

Kaynaklar

  1. Umoh, A. A., Adefemi, A., Ibewe, K. I., Etukudoh, E. A., Ilojianya, V. I., & Nwokediegwu, Z. Q. S. (2024). GREEN ARCHITECTURE AND ENERGY EFFICIENCY: A REVIEW OF INNOVATIVE DESIGN AND CONSTRUCTION TECHNIQUES. Engineering Science & Technology Journal, 5(1), 185-200.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Son Yorumlar