Dünya’nın her yerinde olduğu gibi ABD’de 2023 yılında Idalia kasırgası ve Hawaii’deki yangın fırtınası en kayda değer hava felaketleriydi. Ulusal Çevresel Bilgi Merkezleri (NCEI) istatistiklerine göre, 2023 yılında 25 iklim veya hava felaketi meydana geldi. Bu felaketler en az 1 milyar dolar zarara ve 482 kişinin ölümüne sebebiyet vermiştir.
Northeastern Üniversitesi öğretim üyeleri, 2024 yılında yapay zekanın bu olayları tahmin edip hayat kurtarmada etkin bir rol oynaması gerektiğini düşünüyor.
İnşaat ve Çevre Mühendisliği profesörü ve Al4CaS (İklim ve Sürdürülebilirlik için Yapay Zeka) direktörü Auroop R. Ganguly, “Önümüzdeki 12 ay içinde, veriye dayalı sistemlerle birlikte yapay zekanın bir araya geldiği daha çok proje göreceğiz” diyor.1 Ganguly, bilim insanlarının yıllarca hava durumunu tahmin etmek için çok fazla miktarda fizik ve kimya kurallarını içeren iklim tahmin modellerini kullandığını dile getiriyor.
Son zamanlarda yeni hibrit tabanlı sistemler geliştirildi. Bu sistemler makine öğrenimini ve ayrıca diğer üretken olan yapay zeka araçlarını da dikkate alıyor, iklim bilimcilerin hata payını en aza indiren ve kesin sistemler oluşturmasına yardımcı oluyor.
Bahsedilen yeni hibrit tabanlı sistemlerin etkisine örnek; yalnızca fiziğe dayalı sistemden daha doğru hibrit tabanlı bir sel tahmin sistemi sağlayan Northeastern’daki doktora öğrencileri Tennessee Valley Authority’de yaptığı bir çalışmadır.
Ufukta yapay zekaya ilişkin daha fazla düzenleme var
Northeastern’de Felsefe ve Bilgisayar Bilimi’nden Dr. Sina Fazelpour, hibrit tabanlı sistemlerinin gelişmesinin yanı sıra, önümüzdeki yıl hükümet düzenlemelerinde yapay zekaya ait gelişmelerin devam edeceğini söylüyor. Ayrıca “Önümüzdeki yılın ilgi çekici sorunlarından birinin ABD’de düzenleyici ortam ve politikaların şekli ne olacak?’’ sorusuna dikkat çekiyor.
Fazelpour, ABD Ticaret Bakanlığı’nın teknolojik ölçümler ve standartlar geliştiren bir bölümü olan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’nde yapay zeka üyesi olarak görev yapıyor. Planlamaya göre bahsedilen kuruluşta elde edilen teknolojilerin test edilmesi ve dağıtılması hususunda yeni yöntemlerin geliştirilmesi zorunlu kılınıyordu. Düzenlemelere karşı talep gayet açık olsa da Fazelpour, bahsi geçen düzenlemelerin ne olması gerektiği konusunda anlaşmaya varılması için yapılacak birçok iş olduğunu öne sürüyor.
Örneğin, kırmızı ekip (şirketlerin kusurlarını ve güvenlik açıklarını aramak için yazılımlarını hackleyen ve kırmasını tanımlamak için kullanılan bir terim) etrafındaki en iyi uygulamaları tanımlamanın büyük bir zorluk olacağını söylüyor.
Fazelpour, ‘’Yapay zeka sistemleri için uygun değerlendirme araçları açısından oluşturmamız gereken çok şey var.’’ diyor. “Bu araçların bazıları teknolojik olacak ve felsefe ile insan, bilgisayar etkileşimlerinde yenilik getirecek.’’
ABD Başkanının yürütme emri üzerine, Kongre’ye yapay zeka gizliliğiyle ilgili düzenlemeleri hızla geçirmesi çağrısında bulunuldu. Fazelpour bu çabaların nasıl sonuç vereceği konusunda daha az inançlı. “İstikrarlı bir sivil olarak destek olsak bile, teknolojik araçları ve politika düzenlemelerini hayata geçirip oluşturacağımız belirli yolları henüz göreceğiz” diyor.
İşletmeler yapay zekanın en iyi uygulamalarını iyileştirecek
Felsefe ve özellikle yapay zeka etiği üzerine çalışmalar yapan AI Ethics LAB2 kurucusu Yapay Zeka uygulamaları direktörü Dr. Cansu Canca, işletmelerin geçtiğimiz yıllarda daha fazla yapay zeka alt yapılı araç kullanmaya teşvik edildiğini söylüyor. “Bunun temelsiz bir eğilim olduğunu söyleyemem” diyor. “Şirketin sektörüne ve işlevine bağlı olarak yavaş ya da hızlı hareket etmenin iyi bir nedeni vardır. Ama elbette bu, sıralamaların neler olduğu ve bunu ne zaman ve nerede kullanmaları gerektiği konusuna da dönüyor.”
Gelecek yıl, şirketlerin yapay zekayı sorumlu bir şekilde kullanmanın ve etiği inovasyon sürecine yeterince entegre etmenin ne anlama geldiğine dair en iyi uygulamaları geliştirmeye devam edeceğinden umutlu.
Kullanıcı davranışı açısından Fazelpour, sistem sınırlarını ve “halüsinasyon” gördüklerini dikkate alarak tüketicilerin 2024 yılında teknolojiyi en iyi şekilde nasıl kullanacakları konusunda daha bilinçli olmaya devam edeceğine inanıyor.
“Bunun Wikipedia ya da Google Arama olmaması gerekiyor’’ diyor. ‘’Bu başka bir şey.’’
Kaynaklar