Şu Acayip Atom


Şu Acayip Atom
Çizim: Sevgi İçigenTarık Uslu
Yayınevi: Uğurböceği Yayınları
Yayın Yılı: 2012
Basım Yılı: 2020
Baskı Sayısı: 52
Sayfa Sayısı: 181
ISBN: 978-606-5523-37-4
Cilt Tipi: Karton kapak
Kağıt Cinsi: Kitap kağıdı
Boyut: 13,5 x 19,5 cm
Yaş Aralığı: 6-9

İçerik

Şu Acayip Atom, Tarık Uslu ya da asıl adıyla Özkan Öze tarafından kaleme alınan “Şu Acayip Şeyler” kitap serisinin 8.si olarak piyasaya sürülmüştür. Seride toplam 21 kitap bulunmaktadır. Popüler bilim türünde okuyucuya sunulan bu seride hayvanlar, bitkiler, insan vücudu, yeryüzü, gökyüzü, uzay ve daha birçok konu ele alınmıştır. Ayrıca Tarık Uslu’nun seri dışında yine çocuklara yönelik bilim ve matematik gibi farklı konularda da eserleri bulunmaktadır. Tarık Uslu lise yıllarında Zafer Dergisi’nde başladığı meslek hayatına, Zafer Yayın grubunda editörlük yaparak devam etmektedir. 

Atom hakkında bilinenlerin yanı sıra ders kitaplarında dahi değinilmeyen bilgilerin aktarıldığını vurgulayan yazar, bu kitapta ilk atom fikrini ortaya atan Democritus’tan, Hiroşima’ya atılan atom bombasına kadar birçok konuyu ele almıştır. Tarihteki olaylar kurgulanmış şekilde aktarılırken genel olarak ilahi bakış açısı yöntemi kullanılmıştır. Zaman zaman, özellikle günümüzden ve yazarın kendi hayatından olaylar aktarılırken kahraman bakış açısının da kullanıldığı görülmektedir. 

Yazar, hayatın her alanında farklı halleriyle karşılaştığımız “şeylerin” yapıtaşı olan atomu birçok örnekle aktarmıştır. Bazen bir kurşun kalemin ucuna değinen yazar bazen suyun nasıl aktığını sorgulamıştır. Önce sorgulamak sonra açıklamak için başlıklar sorgulayıcı cümlelerle kurulmuştur. Kitabın bazı bölümlerinde ilginç bilimsel bilgiler verildikten sonra bu teknik bilgi hakkında günlük hayatımızdan pratik bir uygulama üzerinden bir soru sorularak okuyucunun daha derin düşünmesi amaçlanmıştır. Tüm bunlara ek olarak anlatılan, tarihi olaylardan kareler, hayali karakterler, elektronlar, protonlar gibi birçok şey karikatüristik olarak resmedilmiştir.

Güçlü yönler

  • Tarihi bilimsel olaylar, okuyucuya aktarılırken geçmişte yaşamış filozof veya bilim insanları ile günümüz karakterleri arasında geçen komik konuşma metinleriyle süslenip dikkat çekici hale getirilmiştir.
  • Aktarılan tarihsel olaylar içerisine bazı genel kültür bilgileri serpiştirilmiştir. Bu sayede atom konusu dışında bazı gerçekçi bilgiler de sunulmaktadır.
  • Atomla ilgili tarihteki önemli şahıslara, atom çalışmalarına yön vermiş önemli olaylara sade bir şekilde değinilmiştir. Örnek olarak Galvani’nin kurbağaları, Thales’in kehribar taşı gibi olaylar verilmiştir.
  • “Su akar ama nasıl akar?, tahta neden sıcak, demir neden soğuk?” tarzında, günlük hayatta gözlemleyerek öğrendiklerimizi sorgulatan başlıklarla olayların bilimsel yönlerine değinilmiştir.
  • Yazar kendi hayatından örnekler vererek okuyucunun olaylara bakış açısını genişletmeyi; sorgulama, merak, araştırma gibi yönlerini güçlendirmeyi hedeflemiştir.
  • Olay ve karakterler bazen gerçek fotoğraflar bazen de karakalem tarzı çizimler kullanılarak anlatılmış böylece anlama kolaylığı sağlanmıştır. 
  • Zaman zaman günlük hayatımızın vazgeçilmez öğeleri, geçmişte bilim insanlarının başından geçen olaylara dahil edilerek okuyucunun dikkati çekilmiş ve kitaba daha kolay adapte olmaları sağlanmıştır.

Zayıf yönler

  • Kullanılan resimlerin siyah-beyaz olarak tercih edilmesi kitabı monoton hale getirmektedir. Görsel öğrenme stilinde zayıf kaldığı söylenebilir.
  • Fazlaca şakaya başvurulması da olumsuz kabul edilebilir. Her hikayede komik olayların olması ve yöresel ağız kullanılarak da şaka yapılması okuyucuyu asıl olaydan biraz uzaklaştırabilir. 
  • Hiroşima olayı anlatılırken, bombayı bırakan uçak pilotunun ve bombanın yıkıcı etkisi ile sokaklara kazınmış bazı insan figürlerinin verilmesi hitap edilen yaş aralığına uymayabilir.

Sonuç

Bilimi çocuklara sevdirme adına doğayı, evreni ve bizleri oluşturan temel yapı taşı atom ile ilgili konuların çocukların hafızasında yer edinebilmesi için dozu kaçan ikonik ve espritüel anlatımların ışığında plaj kumundan atom bombasına uzanan bu kitabın tarihsel serüvenine sizde eşlik edebilirsiniz.

İsmail Altın

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Son Yorumlar