asd
Ana Sayfae-DergiRüzgâr Türbinleri Balıklara Konser Veriyor!

Rüzgâr Türbinleri Balıklara Konser Veriyor!

Rüzgâr Türbinleri Balıklara Konser Veriyor!

Yenilenebilir deniz enerjisinden kaynaklı gürültü, titreşimler & elektromanyetik emisyonlar çevreyi ne kadar etkiliyor?

Avrupa’da ve başka yerlerde rüzgâr, dalga ve gel-git gücünde kullanılan cihazlardaki teknolojik gelişmeler ile yenilenebilir deniz enerjisi gelişmeleri (MREDs) nde büyük planlar yapılmakta. MREDs ile beraber doğal olarak deniz çevresinde elektromanyetik alan (EMF) emisyonu, su altı sesleri ve titreşimleri gibi kirliliklere yol açacaktır. Yenilenebilir deniz enerjisi gelişmelerinden MREDs’ den kaynaklı EMF emisyonunu anlamaya yönelik örneğin göçebe balıklar ve balık ölümleri üzerine potansiyel etkileri konusunda yeterli bilgi bulunmamaktadır.

1-deniz-turbin-tipleri
En yaygın kuruluş tipleri: (a) monopile (b) tripod veya kafes (c) caisson (sualtında temel atma sandığı) (d) yüzen yapılar

Yenilenebilir deniz enerjisi gelişmelerinden (MREDs) dolayı su altı sesi etkileri özellikle önemli bir çevresel konu haline gelmiştir. Çünkü su, sesin yayılması için mükemmel bir araçtır. Bunun sonucu olarak deniz yaşamının birçok formu sesi; eşinin yerini bulmak, avının yerini aramak, yırtıcı hayvanlar gibi tehlikelerden sakınmak için kısa ya da uzun navigasyon aralığı ile iletişimin birinci modu olarak kullanırlar.

Su altı ses üretme aktiviteleri, hayati yaşam fonksiyonlarını etkileyebilir ve ses, çok değişken olabildiği için etkilerin boyutsal ölçeği de epey büyük olabilir. Araştırmalar, Bayağı Musurlar gibi bazı türlerin rüzgâr santrali yapısının sesi nedeniyle rahatsızlığa duyarlı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, zamanla kayda geçilmiş tüm ses enerjilerine (‘akustik doz’) dayanarak yapı seslerinin denizdeki memeliler ve balıklarda geçici hatta kalıcı işitme kaybına yol açabileceği olasıdır.

2-Bayağı musur
Bayağı Musur (harbor porpoise): bir yunus balığı türü.

Yine de, deniz yaşamındaki yenilenebilir deniz enerjisi gelişmeleriyle (MREDs) bağlantılı olan ses ve titreşimlerin etkileri hakkında birçok açık soru vardır. Bu bilgideki yetersizlik, öncelikli alıcı hayvanlar için izleme ihtiyaçlarının belirlenmesi ve risk değerlendirilmesi gibi yenilenebilir deniz enerjisi gelişmelerinin (MREDs) uygulanmasında bazı zorluklar ortaya çıkarabilir.

Araştırma ve Yenilik projesi kapsamında Avrupa Komisyon Birliği Genel Müdürlüğü, yenilenebilir deniz enerjisi gelişmelerinden (MREDs) ötürü kaynaklanan gürültü, titreşim ve elektromanyetik emisyonların çevresel etkilerinin araştırılmasını üstlenmiştir. (Yenilenebilir Deniz Enerjisi, Titreşim, Elektromanyetik Alanlar ve Gürültü – MaRVEN)

MaRVEN’in amaçları, mevcut bilimsel kanıt ve etkilerin önemini derinlemesine incelemek ve sonrasında tanımlanmış her negatif etkiyi azaltmak veya kaldırmak üzere çözümler üreterek tavsiyelerde bulunmaktır. Birkaç görevden oluşturulmuş araştırmalar içerisinde:

  • Yenilenebilir deniz enerjisi gelişmelerinin çevresel etkileriyle ilgili yayınların tarihsel incelemesinin sağlanması.
  • Yenilenebilir deniz enerjisi cihazlarının kurulum ve faaliyeti süresince çıkan gürültü ve titreşimlerin çevresel etkilerine dair çalışmalarının detaylı bir analizi.
  • Yenilenebilir deniz enerjisi cihazlarının çalışmaları süresince elektromanyetik alanların (EMF) çevresel etkileri üzerine detaylı bir analizi.
  • Yenilenebilir deniz enerjisi sistemlerinin gürültü, titreşim ve elektromanyetik alanlarla ilgili güncel kurallar ve standartlarının analizi.
  • Konuyla ilgili yerinde ölçümlerin performansı ve saha deneylerine göre doğrulamak ve yukarıdaki çalışmalarla elde edilen sonuçlara dayandırmak vardır.
3-Balon perdeleme
Balon perdeleme kullanımı ile gürültü azaltma. Foto: Hero Lang (Trianel)

Deniz yaşamındaki yenilenebilir deniz enerjisi cihazlarının (MRED) literatürdeki etkileri için yenilenebilir deniz enerjisi gelişmeleri (MREDs) veri tabanının çevresel etkileri hakkında olan tarihsel rapor sonuçları, 1,200’den fazla kaynağı içermektedir. Veri tabanı, ilk araştırmalara, geniş konulara ve mevcut yazar isimlerine bağlı olan bir arama motoruna sahiptir. Biz özellikle yenilenebilir deniz enerjisi gelişmelerinin (MREDs) çevresel etkileriyle bağlantılı yayınların tarihsel bir araştırmasını sunarız. Burada, tüm aralıktaki etkiler dikkate alınmıştır.

Araştırma, yenilenebilir deniz enerjisi cihazları nedeniyle popülasyon veya ekosistem basamağında ortaya çıkan çeşitli çevresel etkilere öncelik verilmesiyle birlikte bütün etkileri analiz eder ve tüm mümkün etki yollarının ve biyolojik reseptörlerin bir özetini sağlar. Gürültü ve titreşimin etkileri üzerindeki çalışmaların derinlemesine analizinin başlıca sonuçlarının değerlendirilmesiyle ortaya çıkan veriler (yani yenilenebilir deniz enerjisi cihazları (MREDs) için ses kaynaklarının tanımı ve açığa çıkan sesin hesabı) bir önceki değerlendirilen araştırmalardan bu yana büyük bir ilerleme kaydetmiştir. (Thomsen vd., 2006)

Genel olarak, yenilenebilir deniz enerjisi cihazlarının (MREDs) inşası sırasında üretilen ses çok büyük bir potansiyele sahip olduğu için deniz yaşamındaki daha az endişe uyandıran operasyonel ses ile çatıştığı açıktır. Doz-cevap değerlendirmesine ilişkin olarak çalışma alanlarındaki veya laboratuvarlardaki bazı türlerin (bayağı musurlar, bayağı foklar ve morina balığı, dil balığı, uskumru gibi bazı balıklar) davranışsal tepkilerinin başlıca nedeninin, yenilenebilir deniz enerjisi cihazlarının (MREDs) inşası olduğu bilgisi elde edilmiştir.

4-Açık deniz rüzgar türbini
Açık deniz rüzgar türbini inşası.

Oysaki diğer türler ve taksonlar üzerindeki etkilerin sonuçları çok seyrektir ya da mevcut değildir. Son olarak risk azaltmayla ilgili özellikle kazık çakma etkisi için çok ilerleme elde edilmiştir. ’Ses’ ve ‘parçacık hareketi’ kullanımına karşı ‘titreşim’ tanımını içeren ‘titreşim’ kâğıdı için MaRVEN ekibi dışında Southampton Üniversitesi, Ses ve Titreşim Enstitüsü görevlendirildi. (http://www.isvr.co.uk/index.htm)

Burada benimsenen temel tanım, ’ses’ titreşim olarak sıvıda mevcuttur ve ‘titreşim’ katıda dalga hareketi enerjisi vasıtasıyla yayılır. Bu ayrım, başlıca deneyimi ‘ses’ (basınç ve partikül hareketi) olacak olan su kolonundaki deniz yaşamının etki değerlendirmeleri için önemlidir. Çökeltide yaşayan organizmalar titreşimi yaşarken tabandaki yaşam formlarının (örneğin yassı balıklar) deneyimi ise hem ses hem de titreşimdir.

Oysaki inşa ve çalışmasından kaynaklanan deniz yüzeyi üzerindeki titreşimin miktarı kesin olarak bilinmemektedir ve su kolonuna ses olarak transfer edilmiştir. Eğer titreşimler canlı deniz yaşamı temelinde herhangi bir ölçülebilir veya önemli etkilere yol açacak olursa ki bu şu anda net değildir.

Deniz canlılarına etkiler için daha ayrıntılı bir makaleyi alttaki linkten bulabilirsiniz.

 

Kaynak

http://www.windpowerengineering.com/construction/projects/offshore-wind/marven-reports-environmental-impacts-noise-vibrations-electromagnetic-emissions-marine-renewable-energy-81pages-english-french/

http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/9/3/034012/pdf

 

Tuğçe MERİÇ & Elif Sena UYAL

1 Yorum

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Son Yorumlar