Toyohashi Teknoloji Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Bilgi Mühendisliği Bölümü’nden Hirotada Gamo, Atsushi Nagai ve Atsunori Matsuda, dielektrik sabiti ile karakterize edilen solvent polaritesinin, sıvı faz sentezinde kristalli Li7 P3 S11 oluşumunda önemli bir rol oynadığını, tüm katı hal lityum-iyon pillerinin ikincil için katı bir elektrolit olduğunu göstermiştir.
Tamamen katı hal piller, yüksek güvenlik ve enerji yoğunlukları nedeniyle yeni nesil piller olarak dikkat çekiyor. Katı hal pillerin pratik uygulaması, yüksek iyonik iletkenliğe sahip sülfit katı elektrolitler için seri üretim teknolojisi gerektirir. Katı elektrolitler için sentez yöntemleri arasında sıvı faz sentezi, düşük maliyeti ve seri üretime uygunluğu nedeniyle en umut verici olanıdır. Li7 P3 S11 iken yüksek iyonik iletkenliği nedeniyle tüm katı hal pilleri için katı elektrolit adaylarından biridir ancak çözücünün kristalli Li7 P3 S11’in sıvı faz sentezi üzerindeki etkisi sistematik olarak araştırılmamıştır. Bu nedenle araştırma grubu, çeşitli fiziksel ve kimyasal özelliklere (dielektrik sabiti, molekül yapısı, kaynama noktası gibi) sahip sekiz organik çözücüyü seçti ve çözücü türlerinin Li7 P3 S11’in sıvı faz sentezindeki reaksiyon üzerindeki etkisini ortaya çıkardı. İncelenen çözücüler arasında, çözücü olarak 1,4-dioksan (Dox), tetrahidropiran (THP) ve asetonitril (ACN) kullanımının kristalli Li7 P3 S11 oluşumuyla sonuçlandığını bulmuşlardır ve daha yüksek dielektrik sabitleri olan organik çözücülerde daha yüksek iletkenlik elde edilme eğilimindedir. Numuneye uygulanan çözücünün dielektrik sabiti ne kadar yüksek olursa, ısıl işlem işlemi sırasında desolvasyonun meydana geldiği sıcaklık o kadar yüksek olur.
Sıvı faz işlemeye dayalı sülfür bazlı katı elektrolitler için sentez teknolojisi, katı hal piller için en uygun tasarımın elde edilmesiyle ilgili olarak büyük ilgi görmüştür. Burada, süperiyonik iletken Li7 P3 S11’in sıvı fazdaki sentezi için çözücü seçimindeki kriterler sistematik inceleme yoluyla açıklanmıştır. Potansiyel Li7 P3 S11 kaynağı olan 70Li2S-30P2S5 sistemi, farklı fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip sekiz organik çözücü kullanılarak sulu kimyasal tepkime ile Li7 P3 S11 oluşumunda önemli bir rol oynadığı belirtilmiştir. Dielektrik sabiti ile karakterize edilen çözücü polaritesinin, sulu kimyasal reaksiyon yoluyla kristalli Li7 P3 S11 oluşumunda etkisi önemli derecededir. Bununla birlikte yüksek dielektrik katsayısına sahip ACN çözücüsünün, yüksek saflıkta kristal Li7 P3 S11’e ve yüksek iyonik iletkenliğe yol açtığı keşfedilmiştir. Yüksek kaynama noktasına ve sterik engellemeye neden olan halka yapıdaki çözücülerin, Li7 P3 S11 bazlı katı elektrolitin sulu kimyasal sentezi için uygun olmadığı belirlenmiştir. Özetle, dielektrik sabiti, moleküler yapısı ve kaynama noktası temelinde yüksek saflıkta kristalli bir Li7 P3 S11 katı elektrolitin sıvı faz sentezi için ACN çözücünün ideal olduğu gösterilmiştir1.
Kaynaklar
2. https://phys.org/news/2021-11-solvent-effect-liquid-phase-synthesis-lithium.html