Yapı malzemelerinden olan betonun ana malzemesi olan çimento vazgeçilmez bir bileşendir ve üretimi için yüksek ısı girdileri gerekmektedir. Bu da karbon emisyonlarını ciddi oranda artırmaktadır. Çimento dünyadaki karbondioksit emisyonlarının yaklaşık %7’sini oluşturur ve bu kısmın büyük çoğunluğu kireç taşının yakılması sonucu ortaya çıkan kalsiyumun kullanımından kaynaklanmaktadır1. Emisyonu azaltmak için yeni bir beton türü olan kalsiyum karbonat betonu üretilmiştir. Bu beton türünün yapımında karbondioksit ve atık betondan yararlanılır. Gelecekte de doğal kaynakların azaldığı yerlerde yapı malzemesi olarak kullanılabilecek bir beton olması bekleniyor.
Bu beton türü, Tokyo Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Profesör Ippei Maruyama ve C4S (İnşaat İçin Kalsiyum Karbonat Sistemi) projesinin yöneticisi Profesör Takafumi Nagochi tarafından önerildi. Yapılan deneyler sonucunda beton kullanımından dolayı oluşan emisyon seviyesinin düşmesiyle kalsiyumun bu amaç için uygun bir malzeme olduğu kanıtlanmıştır.
Maruyama bu yapı malzemesini üretirken suda yaşayan organizmaların fosilleşmesinden ilham aldı. Ölü organik maddelerin sert kalsiyum karbonat oluşturduğunu gözlemledi. Bunun üzerine kalsiyum, çimento ve suyla kalsiyum karbonat betonunu oluşturdular. Maruyama bunu, daha az karbon yoğunluğuyla elverişli bir şekilde yapılabileceğini gördü.
Maruyama: “Amacımız boşa gidecek olan atık betondan kalsiyum elde etmektir. Bunu egzoz gazı ve havadan gelen karbondioksitle birleştiriyoruz ve bunu şu anda kireç taşından kalsiyum çıkarmak için kullanılanlardan çok daha düşük sıcaklıklarda yapıyoruz.” dedi2.
Kalsiyum karbonat kararlı bir yapıda olması nedeniyle dayanıklı bir yapı malzemesidir. Ancak tipik betonun yerini tutamaz. Küçük evler gibi projelerde yer alabilirler. Şu anda birkaç santimetre uzunluğunda bloklar halindedir.
Nagochi: “Bu alanda ilerleme kaydetmek heyecan verici ancak hala üstesinden gelinmesi gereken birçok zorluk var. Kalsiyum karbonat betonunun dayanım ve boyut sınırlarını artırmanın yanı sıra, üretim sürecinin enerji kullanımını azaltabilseydik daha da iyi olurdu. Ancak önümüzdeki yıllarda karbon nötr kalsiyum karbonat betonunun geleceğini umuyoruz. Ana akım beton türü olacak ve iklim değişikliğine çözümlerden biri olacak.” dedi.
Kaynaklar
- Maruyama, I., Kotaka, W., Kien, B. N., Kurihara, R., Kanematsu, M., Hyodo, H., Hirao, H., Kitagaki, R., Tamura, M., Tsujino, M., Fujimoto, S., & Noguchi, T. (2021). A New Concept of Calcium Carbonate Concrete using Demolished Concrete and CO2. Journal of Advanced Concrete Technology, 19(10), 1052–1060. https://doi.org/10.3151/jact.19.1052
- https://phys.org/news/2021-10-recycled-concrete-air-material.html