Ana SayfaKitap KöşesiCocuk-KitaplariÇılgın Deneyler Kulübü - Işınlanma Kazası

Çılgın Deneyler Kulübü – Işınlanma Kazası

Çılgın Deneyler Kulübü – Işınlanma Kazası
Yayınevi: Martı Yayıncılık

Esra İlter Demirbilek

Yayın Yılı: 2018
Basım Yılı: 2018
Baskı Sayısı: 1
Sayfa Sayısı: 112
ISBN: 978-625-448-109-3
Cilt Tipi: Karton kapak
Kağıt Cinsi: İkinci hamur
Boyut: 12,5 cm x 19,5 cm
Yaş Aralığı: 6-12

İçerik

Esra İlter Demirbilek tarafından kaleme alınan Işınlanma Kazası, Çılgın Deneyler Kulübü serisinin 4 kitabından biridir. Henüz ortaokuldayken çizdiği farklı tiplemeler, lise yıllarında hazırladığı mizah dergileri onun bu işe olan merakını ve heyecanını ortaya koymaktadır. Lisans hayatıyla birlikte yaklaşık 16 yılını mühendislik alanında geçirmiş ve sevdiği mesleği yapmaya geri dönerek kalemi yeniden eline almıştır. Bu kitap, yazarın hem yazdığı hem de kendine özgü çizimleriyle resme döktüğü eserlerinden biridir.

Kitap, kahraman bakış açısı yöntemiyle kaleme alınmıştır. Okuyucuya karakterin günlüğünü okuyormuş hissi uyandırmaktadır. Metinde geçen betimlemeler, mecaz anlamlı deyimler, karakterin hayal dünyasında oluşan tiplemeler karikatüristik olarak resmedilmiştir. Yazarın mühendislik geçmişinin olması fizik, kimya gibi temel bilimlerin günlük hayatta ortaya çıkan hallerini anlaşılır bir şekilde kaleme almasını sağlamıştır. Hikayenin öne çıkan noktaları başlıklar yardımıyla ön plana çıkarılmıştır. Ara ara “youtube”, “minecraft” gibi platformlardan bahsederek, özellikle günümüz çocuklarının vazgeçilmezlerini irdelemiş ve doğru kullanılmasına yönelik ince mesajlar verilmiştir. Serinin tüm kitapları 4 çocuk karakterin başından geçen maceraları anlatmaktadır.

Yine bu eserde serüven, matematik profesörü bir baba ve fizik öğretmeni annenin bilime meraklı çocuklarına bir laboratuvar ortamı oluşturması ile başlar. Serinin ilk kitabı olması sebebiyle çılgın deneyler kulübünün kurulma süreci ele alınmıştır. Çılgın deneyler kulübü, zeka ve yetenekleriyle, gördükleri temel sorunlara pratik çözümler bularak çevreye ve bilime katkı sağlayan dört çocuk tarafından kurulmuştur. Bu çocukların elinden çıkan bazen gerçek, bazen fantastik deney ve icatlar harmanlanarak bilimin merak uyandıran kısmı ön plana çıkarılmıştır. Hikaye, karakterlerin çevreye fayda sağlamak istemeleri ile başlamış, bazı kötü karakter ve şanssızlıkların bir araya gelmesiyle sarpa saran olaylarla devam etmiş, karakterlerin uğraşları sonucu çözülen ve derin bir oh çektiren finaliyle sonlanmıştır.

Güçlü Yönleri

  • Salyangoz ve sümüklü böceğin ayrımı, Kepler-22b gezegeni vb. bazı kısa bilgiler metin içerisine yedirilerek ve karikatürize edilerek okuyucuya genel kültür edinimi sağlanmaktadır.
  • Yazar, hikayenin bir noktasında dolaylı yoldan bağ kurduğu sanatkar ve bilim insanlarının (Nikola Tesla, Da Vinci vb.) resimlerini, çizimlerinin arasına serpiştirerek okuyucuda bilimsel kültürün gelişmesini amaçlamaktadır.
  • Çocuklarının yaptığı deney ve çalışmalar, günlük hayattaki sorunların toplumsal sorumluluk bilincinin eksikliğinden kaynaklandığını vurgulayacak türdedir. Örneğin sokak hayvanlarına su sağlayacak makine, yere çöp atanların çöplerini geri gönderecek cihaz gibi.
  • Yazar, karakterlerin deney ve çalışma yapmaları için hem internetteki videolara hem kaynak kitaplara başvurduklarını aktararak modern ve geleneksel bilgi kaynaklarının ortak kullanımına dikkat çekmiştir.
  • İnternetin ve sosyal medya platformlarının verimli kullanılmasına salık vermektedir.

Zayıf Yönleri

  • Eserde resimlerin karikatür yöntemiyle çizilmesi renkliliğin yok olmasına sebep olmuştur. Bu monotonluk okumayı az da olsa sıkıcı ve yorucu hale getirebilir.
  • Çizimlerin bazen hikayeden bağımsız yalnızca metinde geçen bir kelime üzerinden resmedilmesi olay örgüsünün kopmasına yol açabilecek sıklıktadır.

Sonuç

Bilime ve sorgulamaya meraklı bir afacanın dilinden dinlediğimiz bu fantastik hikaye, okuyucuya sorgulamanın, araştırmanın, öğrenmenin, denemenin, sorunlarla başa çıkabilmenin önemini ve faydasını etkili bir şekilde aktarmıştır. Günümüzde hayatımızın merkezine oturan internetin, oyunların bilime ve eğitime engel teşkil etmediğini gösteren bu kitap küçük okurlara güçlü bir “bilim anlayışı ve duyuşu” kazandıracak örnek bir eserdir.

İsmail Altın

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Son Yorumlar