İçerik
Tık! Enerji, 2010 yılında Click! L’energia adıyla Nuria Er Empar Jimenez tarafından yazılmış, 2011 yılında Final Kültür Sanat Yayınları tarafından çevirisi yapılmıştır. 3-6 yaş aralığına enerjinin hayatımızdaki yeri, önemi ve enerjinin korunması hakkında bilgiler aktaran bir kitaptır.
Yazar, okuyucuya didaktik bir şekilde enerjinin korunması konusunu aktarırken anlatımda nesnel davranarak enerjinin tükenebileceğini ve üretimindeki zorlukları aktarmıştır. Ayrıca eserde enerjinin geçmişten günümüze nasıl elde edildiği, nerelerde kullanıldığı, yenilenemez enerji kaynaklarının tükenme hızı, doğaya verdiği zararlar anlatılmış ve enerjinin daha verimli bir şekilde kullanımının önemi ele alınmıştır.
Doğada üretilen enerjinin evlerimize ulaşıncaya kadarki dağıtım yönteminden ve dünyamızın bir anlık enerji ihtiyacının karşılanamamasını hayal ettirerek enerjinin hayatımız için ne kadar vazgeçilmez olduğundan bahsedilmiştir. Enerjide tasarruf sağlamak ve çevreyi temiz tutmak için ihtiyaç anında ev aletlerinin kullanılması, gün ışığı gibi doğal enerji kaynaklarının daha verimli kullanılarak daha az enerji harcanması, toplu taşıma-bisiklet kullanımı-yürüme gibi ulaşım araçlarının tercih edilmesi, pillerin geri dönüşüme atılması gibi konular parçalı bir şekilde verilmiştir.
Güçlü Yönleri
- Kitap, “Yaşadığınız semt bir anda karanlığa gömülseydi; trafik ışıkları, trenler, hastanelerdeki cihazlar çalışmasaydı ne yapardınız?” gibi cümlelerle karşılıklı sohbet ediyormuş izlenimi verirken sorduğu sorularla okuru bir yandan eğlendirip bir yandan da düşündürmeyi hedeflemiştir.
- Toplu taşıma araçlarının kullanılması gibi günlük hayattan verilen örneklerle enerji tasarrufunun ne kadar önemli olduğunun altı çizilmiştir.
- Tarihin akıcılığına giydirilmiş enerjinin keşfedilmesi ve kullanılması konuları kitabın sürükleyici olmasını sağlamıştır.
Zayıf Yönleri
- Yazarın konuları birbirine bağlamadan verdiği aktarımlar bölümler arasında keskin geçişlere yol açmış ve bu bölüm geçişleri farklı kitapların okunduğu izlenimini oluşturmaktadır.
- Günümüzün gerçekleri ile bağdaşmayan elektriksiz bir kara dünya tablosu çocukların bilinçaltını olumsuz etkileyecektir.
- Yazar, kitabın bir sayfasında yenilenebilir enerjinin sürdürülebilir bir kaynak olmasını överken başka sayfalarda yenilenebilir enerjinin çevreye zarar verdiği konusundaki görüşleri ile okuyucuyu yenilenebilir enerji hakkında ikilemde bırakmış ve 3-6 yaş aralığı aranır olmuştur.
Sonuç
Günlük yaşantımızı kolaylaştıran pek çok alet elektrikle çalışır. Kullandığımız enerjinin ne gibi kaynaklardan elde edildiği, nasıl dönüştürüldüğü ve enerji israfının nasıl engellenebileceği gibi geleceğimizi daha yaşanılabilir kılacak olan çocuklarımızın zihinlerine sade(ce) bir “Tık Enerji” vermek istiyorsanız…
Dücane ÖZDEMİR