Şu Acayip Yeryüzü


Şu Acayip – Yeryüzü
Kitap Adı: Şu Acayip – Yeryüzü 

Tarık Uslu

Tarık Uslu

Yazar: Tarık Uslu
Çizim: Sevgi İçgen
Yayınevi: Uğurböceği Yayınları
Basım Yılı: 2009
Baskı Sayısı: 60
Sayfa Sayısı: 160
ISBN: 978-975-8781-91-1
Boyut: 13,5 cm 19,5 cm
Yaş Aralığı: 6-9

İçerik

Şu Acayip Yeryüzü eserinin yazarı Tarık Uslu (Özkan Öze) henüz lise yıllarında bir derginin yazı işleriyle ilgilenmeye başlayarak yazım serüvenine adım atmıştır. Yıllar içinde bu alanda kendini geliştirerek yazı işleri müdürlüğüne kadar yükselmiş, bu süreçte edindiği birikimle hem bilimsel hem de eğitici çocuk kitapları yazmıştır Özkan Öze adıyla daha çok dini içerikli çocuk kitapları kaleme alan yazar, Tarık Uslu mahlasıyla bilimi çocuklara sevdiren eserler ortaya koymuştur.

Eser, yeryüzünü tüm ihtişamıyla betimleyen bir kapak tasarımıyla okuyucuyu karşılar. Söyleşi üslubuyla kaleme alınmış bu eser, sanki yazarla karşılıklı bir sohbetteymiş hissini uyandırır. Mizahi bir tonda anlatılan hikâyeler, okuyucuyu güldürürken yeryüzünün mucizelerini ve doğanın şaşmaz kanunlarıanlaşılır bir dille açıklamayı başarır.

Kitap, yeryüzünü tüm yönleriyle ele almaktadır; kutuplardan çöllere, dağlardan denizlere, yaşamın döngüsünü oluşturan her bir unsuru incelikle işlemektedir. Dünyanın güzelliklerini, diğer gezegenlerle kıyaslayarak yaşamın sırlarını ortaya koyar. Doğa kanunlarını, günlük hayattan alınan benzetmeler ve çarpıcı örneklerle destekleyerek okuyucunun zihninde yer edinmesini sağlar. Bunun yanı sıra eski uygarlıkların, tarihte iz bırakmış şahsiyetlerin ve büyük buluşların öykülerine de yer vererek esere tarihsel bir derinlik kazandırmaktadır.

Güçlü Yönleri

  • Kitabın anlatımında karşılaştırma sanatından yararlanılarak öğrenme kolaylaştırılmıştır.
  • Çocukların anımsayabileceği günlük hayattan örnekler verilerek hitap edilen yaş aralığına anlama kolaylığı sağlanmıştır.
  • Yaşamın kaynağı olan suyun fiziksel-kimyasal kimliği gibi bilimsel kavramlar ve veriler basite indirgenerek anlaşılabilir hale getirmiştir.

Zayıf Yön

  • Geçmiş yıllarda yaşanan bir salgın hastalık anlatılırken ‘kaldırımlara yığılan insan cesetleri’ tamlaması hitap edilen yaş kitlesi için ağır bir tabir olabilir.

Sonuç

Tarık Uslu’nun bu eseri, hem içeriği hem de üslubuyla sadece bilimi öğretmekle kalmaz, aynı zamanda okurun hayal gücünü besler, onu merak ve keşif dolu bir yolculuğa davet etmektedir. Mizah ve bilgi harmanıyla dolup taşan bu yapıt, çocukların yeryüzüne ve evrene bambaşka bir gözle bakmasını sağlamaktadır.

Gülizar Sena Kıran

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Son Yorumlar