Şu Acayip Işık ve Renk

 

Şu Acayip Işık ve Renk
Çizim: Sevgi İçigenTarık Uslu
Yayınevi: Uğurböceği
Basım Yılı: 2014
Baskı Sayısı: 1
Sayfa Sayısı: 176
ISBN: 978-605-552-398-5
Tür: Popüler Bilim
Cilt Tipi: Karton kapak
Kağıt Cinsi: 2. Hamur
Boyut: 13,5 cm x 19,5 cm
Yaş grubu: 9+

İçerik

Şu Acayip Işık ve Renk‘in yazarı Tarık Uslu, 1974 yılında Adapazarı’nda doğmuştur. Gerçek ismi Özkan Öze ile hem de Tarık Uslu ismi ile pek çok kitabı yayınlanan yazar yazı çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.

Yazarın kaleme aldığı 21 kitaplık “Acayip Şeyler Dizisi”nin 12. kitabı olan Şu Acayip Işık ve Renk, ışığın oluşum ve özelliklerini konu alıyor. Işığın tarihi, tanecik ve dalga özelliği, izafiyet teorisi ve kırınım olayı konu başlıkları altında; İbn’ül Heysem, Einstein ve Newton gibi önemli bilim insanlarının çalışmalarına yer veriliyor. Işığın yanı sıra renklerin oluşumu ve pigment kavramı, gündelik hayattan örneklerle somutlaştırılarak açıklanmış, hemen her sayfada yer verilen resimlerle anlatım pekiştirilmiştir.

Eserin “Yola Çıkan Işık” bölümünde, fazlası insanlar için tehlike arz eden ancak yaşamın devamı için ihtiyaç duyulan UV ışınlarının ozon ile nasıl dengede kaldığı ele alınmıştır. Dünyayı saran ozon tabakası üç oksijen atomundan oluşan moleküllerden meydana gelir ve soluduğumuz iki atomlu oksijenin aksine zehirli bir etkiye sahiptir. Güneş’ten gelen zararlı UV ışınları ozonu parçaladığından enerjisi zayıflar ve etkisi azalır. Ancak bu süreçte ozonun  parçalanması ile serbest hale geçen oksijen atomları yeniden birleşerek ozonu tekrar oluştururlar. Ozon tabakası tükenmeden zararlı UV ışınlarının nasıl engellendiğini açıklayan eser gezegenimizdeki müthiş dengeyi çarpıcı bir şekilde ele almıştır. Gezegenimizdeki bu önemli dengeye vurgu yapan eser, çocuklara ozonun değerini iletirken çevreyi koruma farkındalığını yaratmaya çalışmıştır.

Eserde açıklayıcı ve öyküleyici anlatım türleri kullanılıp genelde birinci ağızdan anlatımlar yapılmıştır.

Güçlü Yönleri

  • Kitap, çocuk okurların anlayabileceği bir dille ve akıcı bir şekilde kaleme alınmıştır.
  • Ele alınan konuları özetler nitelikte grafik ve görseller kullanılması anlatımı pekiştirmiştir.
  • Çizimlerde olaylar çocuk gözünden bakılıyormuşçasına karikatürize edilmiş, bu sayede çocuklar için sıkıcı bir hal alabilecek sayfalar eğlenceli hale getirilmiştir.
  • Kitapta sık sık merak etme ve sorgulama kavramları üzerinde durulmuş, çocuklara sorgulayarak öğrenme fikri aşılanmıştır.
  • Çeşitli bilim insanları ve onların hikayeleri aracılığıyla bilimsel gelişmeler anlatılmış ve açıklanmıştır.
  • Yazarın kendi çocukluk anılarından esinlenerek eseri hikayeleştirmesi sürükleyiciliğe katkı sağlamıştır.

Zayıf Yönleri

  • Genel anlamda akıcı bir dil kullanılmış olsa da bazı bölümlerde yer verilen uzun ve tekrarlı tamlamalar (Görebildiğimiz ışık, göremediğimiz ışığın yanında bırakın devede kulağı, devenin kulağındaki tüylerden birindeki hücrelerden birindeki moleküllerden birindeki atomlardan birindeki elektronlardan biri kadar bile değildir.) anlaşılırlığın azalmasına sebep olmuştur.
  • Anlatılan bilimsel gerçekler her ne kadar gündelik dile uyarlanmaya çalışılsa da kullanılan bilimsel terimlerin yoğunluğu çocuk okuyucular için yorucu olabilir.
  • Satır aralarında sık sık serinin diğer kitaplarına atıfta bulunulması konu bütünlüğünü bozan bir etken olmuştur.

Sonuç  

Şu Acayip Işık ve Renk önce çevremizi sonra dünyamızdaki gerçekleri bilim yoluyla anlamamız için yol gösterici bir eserdir. Eser, bilimi günlük hayata taşıyıp daha anlaşılır kılmış, fizik ve edebiyatı harmanlayarak okuyucuya sunmuştur. Okuduktan sonra etrafınıza bakışınızı değiştirecek olan bu kitap; fen bilimlerine ilgili, ışığın doğasını daha yakından incelemek isteyen meraklı çocuklar için eğlenceli anlatımı ve şaşırtıcı gerçekleriyle okurlarını bekliyor.

 

Begüm Tüzel

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Son Yorumlar