Kitap, orijinal dilde (İngilizce) 2004 yılında basılmıştır. TÜBİTAK popüler bilim kitapları tarafından basılan ve Türkçe çevirisi Cengiz Adanur’un üstlendiği çocuk kitabı 2019 yılında raflarda yerini aldı. İngiliz asıllı yazar Ian Graham’ın, kurgusal olmayan (düzyazı) şeklinde kaleme aldığı 300’den fazla çocuk kitabı bulunmaktadır.
Curie ve Radyoaktivitenin Bilimi (Bilimin Patlama Çağı) kitabı 13 kısa bölümden oluşmaktadır. Yazar, kitabında Marie Curie’nin etkileyici biyografisini anlatır. Hikaye, çoğunlukla Curie’nin radyoaktivitenin keşfini de içeren bilimsel çalışmaları üzerinden ilerlemektedir.
Kitap, okura bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Yazar, bu amaca uygun olarak yalın ve anlaşılır bir dil kullanımı tercih etmiştir. Çocuk okurunu kitabın atmosferine kolay bir şekilde dahil edebilmek için renkli resimler, karikatür çizimleri gibi görsel teknikler etkin olarak kullanılmıştır.
Güçlü Yönler
- Teknik terimleri çocuk okurlara aktarırken yazar dili sade ve basit bir şekilde kullanmış, anlamca yoğun ve uzun cümleler kurmaktan kaçınmıştır.
- Kitabın her sayfasında “İşte Bilim” başlığı altında küçük notlar bulunur. Çocukların dikkatini çekmek amacıyla mor renkli hazırlanmış bu notlar anlaşılması güç konular hakkında kısa bilgiler verir.
- Hikayedeki bilimsel tanımlamaların daha kolay anlaşılabilmesi için algısal aşina olduğumuz güncel hayattaki bazı objelerin renkli resimleri kullanılmıştır.
- Yazar, radyoaktivite konusunu çocuklara daha iyi aktarabilmek ve akılda kalıcılığı sağlayabilmek için kelime oyunlarına başvurmuştur. Gizemli element, sihirli karışım vb.
- Çocuklar tarafından anlaşılması zor teknik terimler için kitabın sonunda özenle hazırlanmış bir sözlük bulunmaktadır.
Zayıf Yönler
- Yazar, çocuk okurların düşünme becerilerini geliştirmeden, hayal gücü sınırlarını zorlamadan okuyucuya sürekli bir bilgi verme çabası içerisindedir. Çocuğun düş dünyasına girebilmek için bol miktarda renkli resim ve karikatür kullanmış olsa da bu eksikliği kapatmada yetersiz kalmıştır.
Sonuç
Çocuk okurların bilim insanlarının ilham veren başarı hikayelerini okumaktan keyif alacağı bir eserdir. Nobel Ödülü’nü iki kere alan ilk bilim kadını Marie Curie’nin etkileyici hikayesi kız çocuklarına ilham olabilir ve minik Curie’lerin bilim dünyasına dahil olmasında anahtar rolü oynayabilir.
Gizem Yüce