İçerik
Paralel Evren Yolcuları’nın yazarı kimya mühendisi Damla Kunç Koçman anne olduktan sonra çocuk dünyasına ilgi duymaya başlamıştır. Kariyer değişikliği sonrası profesyonel sertifikalı koç ve eğitmen olan yazar bilim kurgu türünde çocuk kitapları yazmaktadır.
Paralel Evren Yolcuları, Bilim Okulu’nda okuyan Gül ve Can adında iki öğrencinin Cern’de bir paralel evrene yaptıkları yolculuğu anlatan bilim kurgu bir eserdir. İlahi bakış açısı kullanan yazar eserinde bilimsel bilgilere oldukça yer vermiştir. Bilim insanlarından sıkça bahsedildiği kitabında özellikle Tesla ve Edison’un fikir ve buluşları anlatılmıştır. Bunların yanı sıra yazar geleceğimize yön verecek yenilenebilir enerji ve geri dönüşüm konularını da ele almıştır. Eserin kapağındaki Tesla’nın kulesi ve zeplinli paralel evren atmosferi çocuklar için alışılmadık imgeler olduğundan dikkat çekicidir.
Eserde Can ve Gül iki yakın arkadaş. Sınıf arkadaşları ve öğretmenleriyle Cern’e giderler. Cern onlar için kocaman bir bilim yuvası. Gittikleri ilk gün dünyayı temsil eden yarım küre şeklindeki Meyrin’de bulunan Cern müzesini ziyaret ediyorlar. Müze büyük olduğu kadar ilgi çekici. Duvarlarında yazılar, gösterişli bilgisayarlar, görseller ve simülasyon odaları var. Büyük patlama simülasyonunu izleyen çocuklar müzeden ayrılıp kaldıkları yere dönüyorlar. İkinci gün Cern Laboratuvarına giden çocuklar rehberler eşliğinde laboratuvarda dolaşıyorlar. Oldukça hayalperest ve maceracı olan Gül tabi ki de rahat durmuyor ve bir numaralı kankası Can’ın da aklına girerek görevlilerin beyaz önlüklerle çıktığı kapıdan gizlice giriyorlar. Kart ve önlük bulan iki arkadaş dikkat çekmeden bir odaya giriyorlar. Odada bulunan bir küre ile farkında olmadan kendilerinin de içinde olduğu başka bir evrene gidiyorlar. Bu paralel evrende Can hayalperest hikaye yazarı, Gül ise bilimsever. Bu evren Edison’un buluşları yerine Tesla’nın icatlarının kullanıldığı, ekolojik yaşamın olduğu, fosil yakıtların asla tercih edilmediği, güneş ve rüzgar enerjisinin kullanıldığı, “tip 1” medeniyetine erişmiş bir yer. İki arkadaş gittikleri bu yerde ilk dakikalar çok korkarlar daha sonra farklı ortamda olduklarını fark ederler ve Gül X ile Can X’i görünce paralel evrene geçiş yaptıklarını anlarlar ama geri dönemezler çünkü geldikleri küreyi bir türlü çalıştıramazlar. Paralel evrende bilim insanları tarafından yapılan bu küre, parçacık çarpıştırıcıları sayesinde farklı evrenlere gidebilecekleri bir araç, fakat her seferinde istenilenin dışında bir yere gittiği için bu aracı tehlikeli bulup kullanmazlar. Gül X, bilim insanı babasının daha önceki çalışmalarını inceleyerek Can ve Gül’ü Dünya’ya geri döndürmenin bir yolunu bulur. Gül ve Can kendi evrenlerine döndüklerinde zamanın sadece 5 dakika geçtiğini anlarlar. Böylece Cern’de ki yetkililere yakalanmazlar ve bu macera iki arkadaş arasında bir sır olarak kalır.
Güçlü Yönleri
- İki arkadaşın bu macerasında arkadaşlığın ne kadar güzel bir değer olduğu okuyucuya hissettiriliyor.
- Eserde fazla bilimsel bilgiye yer verilse de hikaye çocukların anlayacağı bir şekilde yazılmıştır.
- Geri dönüşümün önemi, fosil yakıtların zararları ve yenilenebilir enerjinin faydalarına vurgu yapılması ortaokul çağı çocuklarının bu konularda bilinçlenmesine önemli bir katkı sunabilir.
Zayıf Yönleri
- Hikayede ara sıra çocukların birbirini kıskanması (Gül’ün Can’ı diğer yakın arkadaşlarından kıskanması) okurun olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
- Çocukların arkadaşlarına karşı bazı davranışları (Nurgül’e yapılan dışlama) çocuk okurlara kötü örnek olabilir.
Sonuç
Hitap ettiği yaş aralığının dışında daha geniş kitlelerin de dikkatini çekebilecek şaşırtıcı ve öğretici bilgilerle dolu bir hikaye kitabıdır. Farklı evrenleri içinde bulunduran ve bulunduğu her ortamda farklı farklı maceralara koşan karakterlerle eğlenip öğrenmek mümkün. Okuyucunun hayal gücü sınırlarını zorlarken bilim dünyasının içinde barındırdığı çeşitli bilgileri de öğretmeyi hedefleyen bu kitap bilim kurgu severlerin tercih edebileceği bir eser olabilir.
Aleyna Koparan