Ana SayfaKitap KöşesiCocuk-KitaplariEnerji Krizi (Dünya Sorunları)

Enerji Krizi (Dünya Sorunları)


Energy Crisis (World Issues)
Çevirmen: Emine BademciEwan Mcleish

Ewan Mcleish

Yayınevi: TÜBİTAK Yayınları – Popüler Bilim Kitapları
Yayın Yılı: 2005
Basım Yılı: 2013
Baskı Sayısı: 1
Sayfa Sayısı: 47
ISBN: 980-975-403-819-4
Cilt Tipi: Karton kapak
Kağıt Cinsi: Kuşe kağıdı
Boyut: 22 cm x 28 cm
Yaş Aralığı: 12+

İçerik

PA Entertainment tarafından 2006’da yılın en iyi karikatüristi olarak tanımlanan Ewan Mcleish, aynı zamanda bilim ve çevre konularında yazarlık yapmaktadır. 2005 yılında İngilizce dilinde kaleme alınan Energy Crisis, 2013 yılında Emine Bademci tarafından dilimize çevrilen Enerji Krizi TÜBİTAK Yayınları aracılığıyla  yayınlanmıştır.

Kitapta sade bir dil kullanan yazar, didaktik anlatımla ve grafiklerle okuyucuların bilgilenmesini istemektedir. Dünyamızı çevresel bir sorunun eşiğine sürüklemeden gelecekteki enerji ihtiyacımızı nasıl karşılayabileceğimizi okurlarına aktarmayı hedeflemiştir.

Eserde, enerjinin tanımı, kaynakları, elde edilme yöntemlerinin yanı sıra enerji krizine ve karbon ayak izi gibi kritik konulara da değinilmiştir. Verilen bu konuları okuyucuya daha net açıklayabilmek için yazar istatistiksel verilerden de yararlanmıştır. Yazar, konuları kitaba aktarırken gerçekte yaşanan talihsiz olaylara da değinmeye özen göstermiştir. Örneğin; Çernobil’deki ve Fukushima’daki nükleer patlamalar, Altamont Geçidi’ndeki 6000 adet rüzgar türbinlerinin kuşlara zarar vermesi vb.

Güçlü Yönleri

  • Kitaptaki grafikler, okuyucunun istatistiksel verileri inceleyerek konuyu daha kolay kavramasını sağlamıştır.
  • Yazarın enerji kaynaklarını kısa ve net bir şekilde ele alması okuyucuların kaynaklar hakkında öz bilgilere sahip olmasını sağlamıştır.
  • Metinler görsel ve açıklayıcı net bilgilerle desteklenmiştir.
  • Kitabın son sayfalarında “Sözlük” ve “Dizin”e yer verilmiştir.

Zayıf Yönü

  • Yazar, bir karikatürist olmasına rağmen kendi çizimlerine yer vermeyip hazır görsel koyması ironik bir tercih olmuştur.
  • Kullanılan grafiklerde güncel verilerin olmaması konularla ilgili ‘şimdi ve geleceğin’ tablosunu bulanıklaştırmaktadır.
  • Tamamen didaktik anlatım kullanılması okumada akıcılığı anlamada dikkat dağınıklığı oluşturabilir.

Sonuç

Eserdeki bilgilendirici ve öğretici metinlerin içinde sizler de kaybolup ayrıca dünyadaki olaylardan haberdar olmak istiyorsanız bu esere kütüphanenizde yer verebilirsiniz.

Mahmut Öğütcü

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yazılar

Son Yorumlar